Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
16.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Sonda Juno americké NASA odhalila další tajemství Jupiteru, a to konkrétně to, že nemá ostře ohraničený povrch jádra. To přineslo teorie spekulující o tom, jak k němu tato planeta mohla přijít. Máme tu tak další teorii o srážce v mladé Sluneční soustavě.
DarkRichelieu (1234) | 16.8.201916:15
Dodnes jsem si myslel, že jádro Jupiteru je z kovového vodíku, které vytváří brutálně silné magnetické pole. A že většina materiálu je Vodík a helium, zbytek je zanedbatelný. A ­"dnes­" se jako zjistilo, že před 4,5 miliardami let do něj vrazila planeta a dodnes z toho má vrásky ? Něco mi tu nehraje.
Odpovědět1  0
batmaster (699) | 16.8.201917:05
Ono je to dost těžké. Většina informací o složení planet a hvězd jsou vlastně jenom teorie. Někdy více, někdy méně ověřené. Ono čtení údajů ze sond může potvrzovat výslednou teorii, ale může být založeno na úplně jiných principech se stejným výsledkem.
Odpovědět1  0
kadanuh (132) | 18.8.20191:19
Družice Juno obíhá na polární dráze ­(postupem času oběhne nad celým povrchem­) a mimo jiné proměřuje tíhové pole Jupitera. A to už o rozložení hmoty řekne mnoho.
Odpovědět0  0
honza1616 (3702) | 16.8.201918:33
Přesně to me taky napadlo a chtěl jsem to napsat do komentáře při čtení článku
Neni to tak dlouho co zde byl clanek o tekutém kovovem vodiku,
Ono je to dost sporné určitě nejaky pevny material tam bude kdyz vezmeme v potaz vznik zárodku planet tak to asi vzdy byl nejaky kus pevne hmoty ale myslel jsem si ze Jupiter své jadro tlakem rozdrtil na jakousi ­"atomární kapalinu­" ktera postupne přechází na ­"řídký­" plyn ve vrchnich vrstvách atmosféry
nebo že by to jadro bylo pevne ale velice male asi jako Země.

Ale rozhodne bych neřekl že bude tvořit polovinu z průřezu planety a ktere bude ­"chlupaté­" ktere bude postupně přecházet v porovitou hmotu až na pevny kus hmoty.
Odpovědět2  0
kadanuh (132) | 18.8.20191:45
Myslíš tento článek? https:­/­/www.svethardware.cz­/vyzkumnikum­-se­-mozna­-uz­-podarilo­-vyrobit­-pevny­-kovovy­-vodik­/49646
V něm se píše, že v jádře je kovový vodík předpokládán, ale nepíše se tam, že se jádro Jupitera skládá jen a jen z kovového vodíku. Podstatou sdělení o kovovém vodíku je to, že se jedná o jeho výjimečnou podobu, která se v přírodě může vyskytovat právě jen v jádrech planet podobných Jupiteru ­- dosti hmotných, ale ne tolik, aby se staly hvězdami. Konečně, měření Jupitera se dá spočítat na prstech, takže jestli se po nových měřeních zdá nová teorie o jádře slabá, pak ty předchozí teorie založené na menším množství měření jsou ještě slabší.
Odpovědět3  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.